Programma

Masterclass Preventie centraal in het klaslokaal

13.00 uur                     Inloop met koffie & thee
14.00 uur                     Opening en welkom
14.05 uur                     Lezing Marcel Schmeier
14.50 uur                     Uitreiking eerste exemplaar
15.00 uur                     Pauze met koffie & thee
15.30 uur                     Lezing Marita Eskes
16.15 uur                      Lezing door Laura Reijnders
16.45 uur                     Afsluiting
17.00 uur                     Napraten en borrel (tot ca. 18.00)


EDI: didactiek van eerlijke kansen
door Marcel Schmeier

Expliciete Directe Instructie – afgekort EDI – is al jarenlang een begrip op veel scholen. De EDI-aanpak is de leidende didactiek in het nieuwe boek Van fonemisch bewustzijn naar beginnend leren lezen en spellen. Tijd dus om EDI opnieuw onder de aandacht te brengen!

Nog steeds neemt de kansenongelijkheid toe en verschillen scholen sterk van elkaar als het gaat om de prestaties van leerlingen. In een maatschappij waarin het onrustig is in klaslokalen en het aantal leerlingen met leesproblemen stijgt, is het meer dan ooit van belang om te kiezen voor effectieve aanpakken op scholen. Lestijd is kostbaar en EDI kan dan het verschil maken. Waar soms (ten onrechte) wordt gedacht dat EDI schools of vooral leraargestuurd is, blijkt de aanpak juist interactief en zijn lessen állesbehalve saai.

Uit deze lezing én het nieuwe boek blijkt dat leerlingen bij de EDI-aanpak juist allemaal actief zijn: zij ontwikkelen continu hun mondelinge taalvaardigheid en woordenschat en worden aangespoord om veel schooltaal te gebruiken. Leerlingen overleggen met een knie- of schoudermaatje, zijn betrokken en cognitief hard aan het werk: ze oefenen kennis en vaardigheden doelgericht in. Ze doen succeservaringen op en leren veel.

Alle lessen in het nieuwe boek zijn voorzien van een script. Dit helpt je om te focussen, niet onnodig veel uit te weiden en om een constante kwaliteit te leveren; wie de les ook geeft. Natuurlijk kan een expertleraar meer afwijken van een script dan een beginner: wat voor leerlingen en leren geldt, geldt ook voor leraren en hun lesgeven.

Een lezing vol aandacht voor eerlijke kansen, hoge verwachtingen, effectief lesgeven aan jonge leerlingen en alle voordelen van gescripte lessen op een rij: dit mag je niet missen! Poespas blijft uit in het nieuwe boek rondom beginnende geletterdheid, maar álle leerlingen zijn bij de les. Saai? Allesbehalve dat. Lang leve EDI!


Preventie centraal in het klaslokaal! Het belang van een stevige basis
Door Marita Eskes

Leren lezen begint al vroeg: maar wat is er nu precies nodig om kinderen van een stevige basis te voorzien die kan bijdragen aan het voorkomen van (latere) leesproblemen? Bij beginnende geletterdheid gaat het niet alleen om letters leren: juist ook het bewustzijn van gesproken taal – en daarbinnen specifiek aandacht voor het bewustzijn van losse klanken – doen ertoe. Wat verstaan we nu precies onder klankbewustzijn? Hoe werk je hier systematisch aan met jonge kinderen? En hoe belangrijk is het om letters aan te bieden? Doet de volgorde van letters ertoe of maakt dat niet uit? En hoe leer je kinderen vanuit een opgebouwde letterkennis dan lezen en spellen? Op al deze vragen ga ik in tijdens mijn lezing ‘Preventie centraal in het klaslokaal’.

Werken aan de (beginnende) schriftelijke taalvaardigheid – het kunnen lezen en spellen dus – rust natuurlijk op een stevige basis rondom de mondelinge taalvaardigheid. Aandacht dus voor woordenschat, en kinderen veelvuldig uitnodigen om te praten in de les: daarom krijg je als ‘bijvangst’ tijdens deze lezing óók tips mee hoe met kinderen te werken aan de ontwikkeling van mondelinge taal en woordenschat. In alle lessen in ons boek wordt het praten bewust gestimuleerd: taalvaardig(er) worden doe je immers niet door enkel naar iemand te luisteren, maar vooral ook door zelf te dóen. Zo werken we samen aan een geletterde toekomstige generatie!


Schoolbreed werken aan kwalitatief goede lessen
door Laura Reijnders

Laura neemt je tijdens haar praktijkverhaal mee naar hoe zij samen met haar team werkt aan de EDI-aanpak en het continu blijvend verbeteren van de lessen op haar school.